Mijn kernwaarden

Om aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling is het belangrijk om stil te staan bij jouw eigen kernwaarden. Wat is voor jou belangrijk in het leven, wat heb je nodig in jouw bewustwordingsproces. Jouw kernwaarden ondersteunen jou in dat proces.

Pak je regie/verantwoordelijkheid

Wanneer je niet tevreden bent over je leven is het belangrijk dat je zelf de touwtjes in handen neemt. Jij bent namelijk de enige die echt een positieve verandering in gang kan zetten in jouw leven. Eigen regie pakken om voor je eigen geluk te gaan is niet altijd makkelijk, het kost doorzettingsvermogen, daadkracht en moed om vol te houden aan wat voor jou belangrijk is. Laat je niet ontmoedigen door tegenslagen die je pad kruisen. Zie het als extra leermomenten.

 • Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen geestelijke en lichamelijke gezondheid.
 • Communiceer liefdevol. Op het moment dat je op een negatieve wijze communiceert gaat deze negativiteit zich in jouw lichaam opslaan (wat je zegt ben jezelf).
 • Laat je in het najagen van je dromen niet belemmeren door anderen.
 • Laat het najagen van je dromen niet van anderen afhangen. Kan iemand je niet helpen, dan zoek je naar iemand die dat wel kan.
 • Jouw geluk zit in jou en niet in een ander. Als voorbeeld, wanneer ik een partner heb dan ben ik echt gelukkig, deze overtuiging is niet waar. Wees eerst gelukkig met jezelf en je leven, dan zal de juiste partner op je pad komen.
 • Geef jezelf de liefde die jij verdient. En neem de rust en ruimte die je nodig bent.
 • Heb je iemand gekwetst, heb je daar spijt van of heb je ergens spijt van, blijf dan niet zitten op de bank en kijk wat je kan doen om je excuses aan te bieden. 
 • Vergeef ook jezelf voor de fouten die je hebt gemaakt.

Wat zou liefde doen

Een lastige situatie doet zich voor. Jij weet je geen raad en vindt eigenlijk dat je toch door moet zetten en je niet zo moet aanstellen. Maar wie zegt dat jij je aanstelt? Mocht iemand anders tegen je zeggen dat jij je aanstelt is het goed om zelf te reflecteren of dit zo is, die andere persoon staat namelijk niet in jouw schoenen. Een dergelijke opmerking kan soms wel zorgen dat je in beweging komt omdat je inderdaad erg blijft hangen. De raad die ik mensen vaak geef, is bedenk eens welk advies jij jouw beste vriendin in een dergelijke situatie zou geven? In sommige situaties zijn we te hard voor onszelf en zijn we liefdevoller wanneer het over een liefdevolle vriend of vriendin gaat, zie jezelf als die liefdevolle vriend of vriendin. In andere situaties komen we maar niet uit ons zelfmedelijden en hebben we een duwtje nodig om uit die negatieve spiraal te komen. 

Bedenk dan wat liefde zou doen? Liefde zou je ego aan de kant zetten en kort en vriendelijk reageren. Als je liefde zaait zal je uiteindelijk ook liefde oogsten. Liefde is vrijwel het antwoord op alles!

Stel je kinderen hebben ruzie met elkaar, als ouder kun je hierin bemiddelen. Wat zou liefde in een dergelijke situatie doen? Je kunt het ze zelf laten uitvechten of de kinderen meenemen in wat er gebeurd en ze uitleggen wat het gedrag met de ander doet. Zo leren kinderen wat grenzen zijn en hoe je problemen liefdevol met elkaar kunt oplossen.

Tip! Een film die heel goed laat zien wat ik bedoel is “The Shack”, een echte aanrader.

mijn kernwaarden

Respect

Het respect kan voor iedereen een andere betekenis hebben, de invulling van normen en waarden is voor iedereen weer anders.  

Voor mij betekent respect dat er ruimte is voor mijzelf en de ander, ook al kunnen we verschillende zienswijzen hebben. De ander mag er zijn net als ik. In de zeven principes van het spiritualisme gaat het tweede principe over broederschap. Dat houdt in dat je juist kan leren van anderen die een andere kijk op iets hebben. Wees nieuwsgierig naar de beleving van de ander en stel vragen en ontdek het waarom erachter. Dit kan interessante inzichten opleveren. Probeer het maar eens.

Respect is ook:

 • Rekening houden met de ander en iemand oprechte aandacht schenken.
 • Een veilige omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn en als gelijke wordt behandeld.
 • Behandel een ander zoals jezelf behandelt zou willen worden.