Mijn kernwaarden

Pak je regie/verantwoordelijkheid

Wat zijn mijn kernwaarden? Wanneer je niet tevreden bent over je leven is het belangrijk dat je zelf de touwtjes in handen neemt. Jij bent namelijk de enige die echt een positieve draai kan geven aan jouw bestaan. Eigen regie pakken om voor je eigen geluk te gaan is niet altijd moeilijk, maar het kost wel wilskracht om het vol te houden. Veelal vervallen we snel in oude patronen op het moment dat we het lastig vinden.

  • Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en zorg goed voor je eigen lichaam.
  • Communiceer liefdevol, op het moment dat  op negatieve wijze communiceert gaat deze negativiteit zich in jouw lichaam opslaan (wat je zegt ben jezelf).
  • Laat het najagen van je dromen niet van anderen afhangen. Kan iemand je niet helpen, dan zoek je naar iemand die dat wel kan.
  • Jouw geluk zit in jou en niet in een ander, een partner helpt je niet om gelukkig te worden. Geef jezelf de liefde die jij nodig bent.
  • Bepaal je eigen normen en waarden en leef daarna. Zorg goed voor jezelf, neem de rust en ruimte die je nodig bent.
  • Heb je iemand gekwetst en heb je daar spijt van, kom in actie en bied je excuses aan.
  • De samenleving is nooit de schuld van hoe jouw leven eruit ziet, het is hoe jij erop acteert wat maakt dat jij jezelf niet een hoge prioritering geeft.

Wat zou liefde doen

Een lastige situatie doet zich voor. Jij weet je geen raad en vind eigenlijk dat je toch door moet zetten en je niet zo moet aanstellen. Bedenk dan wat jouw beste vriendin jou zou adviseren? We zijn vaak harder voor onszelf dan voor een ander.

Stel je kinderen hebben ruzie met elkaar, als ouder kun je hierin bemiddelen. Wat zou liefde in een dergelijke situatie doen? Je kunt het ze zelf laten uitvechten of de kinderen meenemen in wat er gebeurd en ze uitleggen wat het gedrag met de ander doet. Zo leren kinderen wat grenzen zijn en hoe je problemen liefdevol met elkaar kunt oplossen.

Soms krijg je een vervelende opmerking of een belediging naar je hoofd geslingerd. Bedenk dan wat liefde zou doen? Liefde zou je ego aan de kant zetten en kort en vriendelijk reageren. Als je liefde zaait zal je uiteindelijk ook liefde oogsten. Liefde is vrijwel het antwoord op alles!

Een film die heel goed laat zien wat ik bedoel is “The Shack”, een echte aanrader.

mijn kernwaarden

Respect

Respect wat betekent dat eigenlijk en wat bedoel ik daarmee?

Voor mij betekent respect dat er ruimte is voor mijzelf en de ander, ook al kunnen we verschillende zienswijzen hebben. De ander mag er zijn net als ik. In de zeven principes van het spiritualisme gaat het tweede principe over broederschap. Dat houdt in dat je juist kan leren van anderen die een andere zienswijze hebben dan jij. Wees nieuwsgierig naar de beleving van de ander en stel vragen en ontdek het waarom erachter. Dit kan interessante inzichten opleveren. Probeer het maar eens.

Respect is ook:

  • Rekening houden met de ander en iemand oprechte aandacht schenken.
  • Een veilige omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn en als gelijke wordt behandeld.
  • Behandel een ander zoals jezelf behandelt zou willen worden.