Hoe gastvrij ben je?

Wellicht herken je het, je gaat ergens zitten in een restaurant of café en bij de ene partij wordt je heel hartelijk ontvangen en wordt er direct verbinding gezocht en voel je je welkom. Bij de andere partij duurt het even voordat ze je in de gaten hebben en wordt je bestelling opgenomen en dat is het dan ook. Juist de aandacht zorgt ervoor dat jij je welkom voelt.

Tegenwoordig vind ik het in kledingwinkels ook erg belangrijk dat er een klik is met de medewerker, dat zij mij ziet en mij oprecht adviseert. Uiteindelijk resulteert dat er ook in dat ik meer koop dan dat ik in eerste instantie van plan was. Ik voel mij welkom en kan mezelf zijn.

Een paar weken geleden was ik aanwezig bij een bijeenkomst over gastvrijheid in de horeca. Naar mijn mening is gastvrijheid in elke branche en eigenlijk in het dagelijks leven ook belangrijk.

Niet alleen in de horeca kom je om te beleven, je hele leven is een belevenis!

Ik heb mij nadien afgevraagd hoe gastvrij zijn we nu in ons dagelijks leven naar anderen en naar ons zelf. Gastvrijheid betekent voor mij aandacht willen geven aan, oprechtheid en eerlijkheid.

Wanneer je visite gaat of zelf krijgt in hoeverre ben je dan volledig aanwezig en heb je echt contact? Tegenwoordig zie je dat mensen tijdens gesprekken met vrienden op hun telefoon bezig zijn om de laatste berichten op social media te checken of ben je al bezig met dat de kinderen straks uit school komen en dat ene drukke vriendje komt spelen. Dit zorgt ervoor dat we geen volledige aandacht aan de ander kunnen schenken, die voelt zich niet gezien.  Probeer tijdens afspraken er echt eens voor te zorgen dat je hoofd leeg is en je volledige aandacht voor elkaar hebt, je zult merken dat je daardoor veel meer plezier haalt uit de dingen die je doet. Bewuste aandacht voor hetgeen je mee bezig bent, maakt dat je meer in balans bent en meer rust ervaart.

Door bewuste aandacht ontstaan diepere gesprekken, waardoor je elkaar kunt helpen om inzichten te geven in elkaars leven en van elkaar te kunnen leren. Door gastvrij te zijn, bouw je makkelijker relaties op of verdiep je deze. Gastvrijheid is te vinden in de kleine dingen, door een warme ontvangst, oprechte aandacht en doen wat je belooft.

“Laten we eens wat meer naar elkaar omkijken”