TIPS OM VANUIT MEER ZELFLIEFDE TE LEVEN

TIP 1 GEWOON JEZELF ZIJN

Weet je dat aanpassen veel meer energie kost dan gewoon jezelf zijn?

Wanneer je aan de slag gaat met je persoonlijke en spirituele ontwikkeling mag je leren dat er niets beters is dan gewoon jezelf zijn. Je hoeft je niet meer aan te passen, de oude lijfstraffen van vroeger zijn er niet meer. Van huis uit hebben we veelal de overtuiging meegekregen dat we eerst aan een ander dienen te denken dan aan onszelf. De lijfstraffen van vroeger zorgden ervoor dat je het wel uit je hoofd liet om eerst aan jezelf te denken en dan pas aan een ander. Dit zijn patronen uit onze familie en cultuur systemen die doorbroken mogen worden. Dat begint bij bewustwording van deze patronen.

Deze overtuiging mag je echt loslaten, jij hoeft jezelf niet meer weg te cijferen voor een ander. Jij doet er toe en jij mag jezelf zijn met alles wat bij jou hoort. In het proces van persoonlijke en spirituele ontwikkeling is het belangrijk om aandacht te schenken aan je gevoelens en te luisteren naar je intuïtie. De norm ‘normaal’ is eigenlijk meer wat gebruikelijk is binnen een bepaalde cultuur, maar een goede vraag die jij jezelf kan stellen is, is dat wat de cultuur onder normaal verstaat voor mij normaal?

Iedereen is uniek! Volg daarom je eigen gevoel en vertrouw daar op.

TIP 2 GEEF JEZELF ERKENNING

Vaak vinden we onszelf niet goed genoeg, een ander is in onze ogen altijd knapper, slimmer of rijker.

Maar, zijn je gedachten wel echt waar? Want we zijn allemaal uniek en een ieder heeft zo zijn of haar unieke taak hier op de wereld om de wereld een stukje mooier te maken. Het is logisch dat we allemaal anders zijn, maar om jezelf hier bewust van te maken kan een enorme uitdaging zijn. De hele reis van bewustwording, je persoonlijke en spirituele ontwikkeling is een weg van hoogte en diepte punten.

Geef jezelf de erkenning dat je er toe doet. Dat je het waard bent om van jezelf te houden en dat er daarnaast ook van je gehouden mag worden. Geef jezelf ook de erkenning voor de dingen die je niet zo leuk vind aan jezelf. Dit hoort eveneens bij jou en maakt je tot wie je bent.

Oefening voor je persoonlijke ontwikkeling
Kijk jezelf eens aan in de spiegel, wat zie je? En wat zie je als jij jezelf diep in de ogen kijkt?

Kijk niet weg maar kijk met liefde naar jezelf. Wanneer jij er aan toe bent kun je de woorden naar jezelf uitspreken “ik hou van jou en accepteer jou zoals je bent”. Herhaal deze oefening dagelijks.

Nog een oefening:
Hang overal in huis post-its op met liefdevolle boodschappen aan jezelf.
* Ik hou van mezelf
* Ik ben het waard om mijn leven ten volste te leven
* Ik ben het waard om lief te zijn naar mijzelf
* Ik mag op mijn intuïtie vertrouwen
* enz….

Deze oefening zorgt ervoor dat jij erkenning geeft aan jezelf en dit ook gaat uitstralen.

TIP 3 BEWUSTWORDING

Veel mensen leven op de automatische piloot en zijn zich niet of nauwelijks bewust van wie ze zijn, wat hun verlangens zijn en wat voor hun nu eigenlijk echt belangrijk is. We hebben de neiging om veel te gaan klagen, jouw gevoel doet er niet toe, of ik pas mij wel weer aan, verandering is niet voor mij weggelegd. Om verandering tot stand te brengen is bewustwording nodig. Op het moment dat je voelt dat je het anders wilt, aan de slag gaat met je persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

Wat ik je wil adviseren is om een schriftje of journal te kopen en daarin op te schrijven wat je verlangens zijn. Hoe ziet jouw ideale leven eruit en wat is daar voor nodig.

Je kunt beginnen om bij het opstaan, voordat je echt aan je dag begint, een intentie voor de dag uit te spreken. Een intentie is een bewuste positieve gedachte.
Voorbeeld intenties kunnen zijn:

* Vandaag wil ik stevig in mijn schoenen staan.
* Vandaag krijg ik alles moeiteloos voor elkaar.
* Ik mag er zijn, ik ben helemaal oké.
* Vandaag probeer ik open te zijn naar iedereen.

Voordat je gaat slapen schrijf je in het boekje op hoe de dag verlopen is, wat de intentie je heeft gebracht en wat je gevoel hierbij is geweest. Mijn advies is om daarnaast drie positieve elementen van de dag te omschrijven. We zijn ons vaak niet meer bewust dat deze positieve elementen er wel degelijk zijn. Het neveneffect is dat wat je aandacht geeft groeit. Op het moment dat je meer aandacht schenkt aan de positieve dingen, zullen deze ook meer in je leven verschijnen. Deze oefeningen zullen er voor zorgen dat je veel bewuster wordt van jezelf, het zal je persoonlijke en spirituele ontwikkeling een enorme boost geven.

TIP 4 LAAT “OMA” RUSTEN

Je zult wellicht denken wat bedoelt Yvonne nu met “laat OMA rusten”? Het woord OMA is de afkorting van Oordelen, Meningen en Aannames. Wanneer we bezig zijn met persoonlijke en spirituele ontwikkeling is het belangrijk om ons bewust te worden van hoe we met anderen en onszelf omgaan.

In onze maatschappij is ons aangeleerd dat we overal wat van moeten vinden en dat soms uitspreken, maar waarom doen we dat? Geeft het ons een goed gevoel? Kijk ik doe het beter dan de buurvrouw? Of deze vriendin volgt haar hart en wordt bestempeld als egocentrisch? Het is niet aan ons om daarover te oordelen, je staat niet in die persoon zijn of haar schoenen en daardoor kunnen wij ook niet over de situatie oordelen.

Wat ik met deze tip wil zeggen: kijk eens op welke manier jij minder kunt oordelen, meningen vormen en aannames kunt doen.
Wellicht wordt jij enorm bekritiseerd of merk je dat mensen om je heen over je oordelen of dat er aannames worden gedaan. Niet fijn toch? Belangrijk is om de ander zo te behandelen zoals jijzelf ook behandeld wilt worden. Stel open vragen, luister oprecht naar de ander, sta open voor andere zienswijzen, het kan je veel nieuwe inzichten opleveren. De ander voelt zich serieus genomen, voelt zich gezien en gehoord en dat is wat we allemaal graag willen.

Tip 5 EET BEWUST

Voeding is de brandstof van ons lichaam. De maatschappij is er één van makkelijk en snel en daarbij denken we niet altijd aan wat gezond is voor ons lichaam. Is de voeding die jij inneemt wel de juiste brandstof voor jou?

Houd eens een week bij wat je eet en drinkt. Waarschijnlijk drink je te weinig als volwassene hebben we per dag zo’n 2,5 tot 3 liter water nodig. Water en geen koffie of frisdrank. Het drinken van water zorgt ervoor dat wij onze afvalstoffen goed kunnen afvoeren, zodat het niet in ons lichaam wordt opgeslagen en op lange termijn voor ziekte en andere ongemakken kan gaan zorgen.
Kijk qua voeding eens naar hoeveel vitamines, mineralen en suikers er in je voeding zaten. Toen ik dit zelf jaren geleden deed, ben ik enorm geschrokken van hoe weinig voedingsstoffen er daadwerkelijk in de voeding zat die ik in nam. Ik nam dus best veel voeding, maar voeding waar heel veel geraffineerde suikers in zaten.

De laatste maanden is het thema voeding voor mij weer erg belangrijk gebleken. Ik bleek voedsel te eten waar mijn lichaam niet zo goed over kan. Mijn lichaam functioneerde niet meer zoals ik gewend was en stond in overlevingsstand en dat alleen door voedsel. Voedsel is de brandstof van ons lichaam, wanneer we in een benzine auto diesel tanken gaat de auto ook protesteren. Zo is het met ons lichaam ook!

Verandering van voeding doet niet alleen iets met je lichaam maar ook met je geest. Wanneer je meer bij jou passende voeding tot je neemt zul je meer energie hebben en krijgt voel je jezelf vitaler. Het positieve daaraan is dat je ook mentaal sterker wordt. In het proces van persoonlijke en spirituele ontwikkeling erg belangrijk om eens je voedingspatronen onder de loep te nemen.

Voor een deskundig advies kun je terecht bij een orthomoduculair verpleegkundige of hormoontherapeut bij jou in de buurt.

Tip 6 VAN JE FOUTEN MAG JE LEREN

In onze reis in persoonlijke en spirituele ontwikkeling is het maken van fouten de basis van verandering.

Fouten maken is in onze “perfecte” samenleving bij veel mensen een taboe. We willen ons niet kwetsbaar opstellen of laten zien dat we er soms echt even doorheen zitten en het niet meer weten.

Als kind leren we lopen, fietsen en worden we zindelijk en ja, dat gebeurd niet zonder fouten. Een kind heeft het nodig om te voelen wanneer het goed gaat of wanneer het niet goed gaat. Hierdoor ontwikkelen ze het gevoel van controle totdat het uiteindelijk automatisch gaat. Bij onze kinderen geven we aan dat wanneer je valt weer moet opstaan en het opnieuw moet proberen. Maar waarom is onze situatie als volwassene anders? En is deze wel anders? We mogen ons hele leven blijven leren.

Wanneer je bezig bent met je persoonlijke en spirituele ontwikkeling wil ik je vragen eens met andere ogen naar je ‘fouten’ te gaan kijken. Hoogst waarschijnlijk zal het je nieuwe inzichten geven. Laat je nooit door angst leiden, angst is een slechte raadgever en zorgt ervoor dat je verstijft. Probeer alles wat je doet vanuit liefde te doen en wees niet bang om fouten te maken. Tenslotte zijn er veel succesvolle mensen groot geworden door het maken van fouten. Een fout maken betekende dat zij leerden dat iets niet ging en bleven doorgaan met proberen waardoor er mooie dingen zijn ontstaan. Bekijk gewoon maar eens de levensgeschiedenis van inspirerende mensen (Steve Jobs, Bill Gates, Oprah Winfrey).

Tip 7 WAT JE ZAAIT ZAL JE OOGSTEN

“Als je zon brengt in het leven van anderen, kun je de stralen niet weghouden van jezelf.
(Sir James Matthew Barrie) Matthew Barrie)

In de reis van je persoonlijke en spirituele ontwikkeling is het ontzettend waardevol om stil te staan bij je eigen gedachten, gedragingen en overtuigingen. Je gedachtes hebben invloed op wat je krijgt, wellicht ken je de wet van de aantrekkingskracht. Wanneer ik je vraag denk niet aan die roze olifant dan is dat het eerste wat je ziet in je geestesoog. Wanneer je denkt dat je niets waard bent of niet gemaakt bent voor geluk, dan zullen je resultaten in het leven je dat ook laten zien. Wanneer jij je mindset verandert zullen ook je resultaten veranderen. Dus in deze zaai positieve verwachtingen van jezelf en je zult positievere resultaten voor jezelf oogsten. Je hoeft niet direct mega groots te gaan, maak kleine stapjes zodat je vertrouwen kan groeien. Dan kun je na elk succes een grotere stap zetten.

‘When things change inside you, things change around you.’

In bovengenoemd proces heb je altijd te maken met actie en reactie. Met de acties die je uitvoert heb je, meer dan je jezelf soms bewust bent, regie over je eigen leven. Op het moment dat je direct resultaat wilt zien van je actie kan het zijn dat je teleurgesteld wordt. Er bestaat geen Quick fix, geduld is in je proces van persoonlijke en spirituele ontwikkeling een schone zaak en tevens een uitdaging. Het kan zijn dat het een tijd duurt voordat je resultaat ziet van je veranderende mindset. Weet dat ze in de spirituele wereld geen tijd kennen. Laat het een les zijn in het opbouwen van je geduld en het blijven vertrouwen op de beste uitkomst voor jou. Want wellicht is deze nog wel veel mooier dan jij voormogelijk hebt gehouden.

Tip!
Lees hier mijn blog over dit onderwerp.

Blijf doorgaan met een positieve mindset en laat je niet tegenhouden door negatieve reacties of het uitblijven van resultaat op korte termijn. Vertrouw erop dat jouw acties zijn vruchten zal afwerpen.